“Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti” – 6. 10. 2023 / ŠDZ + OŠS + SANKUKAI

V petek, 6. oktobra 2023, je Športno društvo Zadvor v sodelovanju s Osnovno šolo Sostro in Sankukai karate Ljubljana pripravilo nepozaben dogodek z naslovom “Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti.” To  je akcija, ki jo Športna unija Slovenije organizira že ohoho let; vsaj v primeru našega društva je sedaj že tako, da pri njej sodelujejo tudi tisti, ki so medtem že odrasli. Ta čudovit dan je bil namenjen več kot 300 otrokom, ki so se odpravili na zdravo pustolovščino po gozdnih poteh v okolici OŠ Sostro. Sonce je sijalo v polni meri, in narava se je izkazala s svojo lepoto, kar je prispevalo k nepozabnemu vzdušju. Dolžina pohoda je bila prilagojena zmožnostim posamezne generacije, še posebej pa velja omemba petošolcev, ki jih noge z lahkoto nesejo hitro in daleč.

Osrednji dogodek se je letos odvijal na čudovitem območju okoli Zadvorskega hriba, v dolini Konjščica ter na ploščadi na Urhu, kjer je bilo postavljeno več raznolikih poligonov in izzivov za otroke. Že ob prihodu so otroci začutili razburljivo pričakovanje in energijo, ki je preplavila ta čudovit del narave.

Ena od aktivnosti, ki je takoj pritegnila pozornost, je bila hoja po vrvi. Otroci so se z veseljem preizkusili v ravnotežju in spretnosti, ko so hodili po »visoki« vrvi, ki je bila napeta med drevesi. Sledilo je ciljanje tarče, kjer so otroci preizkušali svoje natančnost in ročne spretnosti.

Spretnostni nogometni poligon je bil pravo mesto za ljubitelje nogometa. Otroci so pokazali svoje veščine z žogo in se pomerili v različnih izzivih, ki so zahtevali hitrost in natančnost. Plazenje pod mrežo je prav tako navdušilo udeležence, ki so se potegovali za najboljši čas prehoda skozi izzivno oviro.

Poseben vrhunec dneva pa je bil skakanje v vrečah, kjer so otroci tekmovali v zabavnem tekmovanju in si prizadevali za najvišje stopničke na zmagovalnem odru. Veselje in smeh so napolnili zrak, ko so se otroci potegovali za naslov najboljšega vrečarja. Absolutni vrhunec vedno znova predstavlja medrazredno merjenje moči v vlečenju vrvi. Kot ponavadi je bilo glasno in močno. Čisto spotoma in na kratko se se otroci ta dan preizkusili tudi v karateju.

Vse te aktivnosti so bile ne samo zabavne, ampak so tudi promovirale zdrav način življenja ter poudarile pomembnost športa in gibanja pri preprečevanju zasvojenosti med mladimi. Organizatorji so s tem dogodkom želeli otrokom ponuditi alternativno možnost za preživljanje prostega časa in jih spodbuditi k aktivnemu življenjskemu slogu.

Ob koncu dneva in zasluženih palačinkah so otroci odšli domov s širokimi nasmehi na obrazih in novimi izkušnjami ter spoznanjem, kako pomemben je šport in druženje v naravi. Dogodek “Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti” je bil nedvomno uspešen in je ponudil za marsikoga nepozabno izkušnjo v jesenskem gozdu. Od tam je prišlo namreč z udeleženci v raznobarvnih vrečkah kar nekaj kostanja, našel se je celo kakšen jurček.  

Zdi se, da je tudi letošnja edicija izpolnila svoj cilj ter otrok skozi neprisiljen način predstavila načine zdrave preživljanja prostega časa v naravi. Se vidimo naslednje leto.