Veter v laseh 2018 – reportaža – 29. 9.2018

Letos je bil poudarek na predstavitvi karateja – ki so ga v vabljivi luči predstavili karateisti Karate klub FORUM Ljubljana – in trim stezi, kjer smo z otroci preizkusili obnovljene trim postaje. Dejavnosti smo seveda prilagodili posameznim starostnim skupinam, pa vendar gre zapisati, da so »petarčki« pravi športniki (pa tudi ostali, da ne bo pomote), ki uživajo v visenju, vratolomnih šprintih navzgor in navzdol, tuje jim ni niti prenašanje bremen, plezanje po žrdi in lovljenje ravnotežja, skoki na čok pa so mala malica. Edino ogrevanje je čisto premalo atraktivno in dinamično, da bi bilo res zanimivo. A tudi to je potrebno opraviti. In seveda zavezati superege. Tudi največji frajerji storijo to, da potem v gozdu ni poškodb. In seveda vsem so jasna prometna pravila, zato je sprehod do gozda in iz njega v šolo mala malica. Oz. priložnost za klepet, ki je v družbi bistrih glav in navihanih buč vse prej kot dolgočasen.
Pa še nekaj je za priznati: če si prijazen, je tudi hrib lepši. Nič čudnega, da so se vrnili nazaj v šolo vsi dobre volje. Tisti, ki smo bili z njimi pa tudi. Ni šlo zgolj za VETER V LASEH, bila je rekreacija, bila so nova znanja in bilo je medgeneracijsko druženje. Praznik strpnosti in dobre volje. Ja, promocija zdravja in rekreacije, VETER V LASEH, je res več kot sopihanje za namen boljše kondicije. Mnogo več. Letošnja lokalna izpostava vseslovenskega projekta VETER V LASEH – S ŠPORTOM PROTI ZASVOJENOSTI v organizaciji našega društva – ŠD ZADVOR, ki promovira šport in aktivni življenjski slog med mladimi je predvsem ozaveščala o pozitivnih učinkih gibanja in negativnih posledicah vseh oblik zasvojenosti. Da je po aktivnem dopoldnevu zaključek ob 12:30 prišel kot naročen je odveč napisati. Bil je lep in sončen dan. Z VETROM V LASEH.
Nekaj fotk najdete TULE
Na dogodku smo predstavili skozi praktične prikaze tudi namen vseslovenske akcije, ki se ubesedeno bere takole (povzeto po materialih krovnega organizatorja ŠUS – Športna unija Slovenije):
“Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti je nacionalna športno-družbena akcija, ki letos poteka že 23. leto zapored. Njen namen je ponuditi mladim celodnevni športno-družabni program in predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa ter kot alternativo vsem oblikam sodobnih zasvojenosti. Želimo, da mladi namesto poseganje po alkoholu ali drogah, pretirano gledanja televizije in igranje računalniških igric zamenjajo za šport in gibanje – zdravo in zabavno aktivnost.
Nacionalni organizator akcije je Športna unija Slovenije, akcija pa poteka v sodelovanju z društvi, organizacijami, ki sodelujejo kot lokalni izvajalci prireditev.
 Slogan akcije je S športom proti zasvojenosti! Mlade želimo ozavestiti, da vse oblike zasvojenosti negativno vplivajo na posameznikovo življenje, na drugi strani pa imajo športne aktivnosti in redno gibanje velik pozitiven učinek na splošno počutje in uspešnost na vseh področjih. Zato želimo z bogatim celodnevnim športnim in spremljevalnim programom doseči, da bi mladi preživeli dan ob športu in druženju s svojimi družinami in sovrstniki ter spoznali, da je šport v prvi vrsti zabava, sprostitev, druženje s prijatelji, veselje in smeh.