GREMO NA ORLE – preskok iz 2014 v 2015

 

 

 

 

Še preden vas zagrejemo z novostmi, ki jih ŠD Zadvor pripravlja v okviru svojih dejavnosti letos, se še malo ustavimo v januarju, ko je Športno društvo Zadvor skupaj z Gostilnico Orle izpeljalo zaključno druženje tistih, ki so tako ali drugače sodelovali in se udejstvovali v prvi izpeljavi projekta GREM, GREVA, GREMO NA ORLE – 2014. V prijetnem in gostoljubnem zavetju Gostilnice Orle smo tako tistega dne, 23. 1. 2015 preživeli nekaj zabavnih uric, kjer smo se spotoma pozabavali s statistiko, podelili priznanja tistim, ki so pravočasno oddali ožigosane kartončke ter predvsem izrazili navdušenje nad tistimi, ki so vzpon do Orl v letu 2014 opravili več kot 100-krat. Takih mandeljcev se je na koncu nabralo kar 11 in so predstavljali skoraj 16 % odstotkov vseh udeležencev starih od 3 do 78 let. S številko 70, kolikor je bilo udeležencev, so organizatorji sicer zadovoljni zgolj zato, ker so bile »ORLE« na sporedu prvič. V prihodnjih letih nameravajo projektu nadeti pridih tradicionalnega in pričakujejo povečanje zanimanja. Predvsem na račun lokalnega življa, ki bi v okviru projekta lahko našlo interes za redno rekreacijo. Orle se namreč lahko dojame tudi kot vsakodnevni izziv v neposredni bližini doma. Vasica na grebenu ima svoje atribute: množico poti, mirnost, svež zrak, gostoljubnost, Gostilnici Orle….ostalo si dopišite sami. A vrnimo se še malo k igri statističnih številk. V okviru GREM, GREVA, GREMO NA ORLE – 2014 je bilo opravljenih 3445 vzponov, kar pomeni v povprečju skoraj 50 vzponov na udeleženca, prehojenih je bilo cca 69.000 km. V kolikor je pohodnik štartal iz Zadvora je proti Orlam premagal cca 250 višinskih metrov in ker se je ob povratku spustil ravno za toliko, se je na koncu lahko pohvalil s 500 prehojenimi višinskimi metri, kar je čisto spodobna pohodniška številka.

 

Zaradi pozitivne izkušnje v premiernem letu odločitev o nadaljevanju projekta ni bila težka, zato ŠPORTNO DRUŠTVO ZADVOR v sodelovanju z Gostilnico Orle tudi v letošnjem letu organizira GREM, GREVA, GREMO NA ORLE.

Vabljeni k udeležbi !

Ideja okoli katere je zasnovana zadeva še vedno ostaja ista. Društvo želi spodbuditi dostopno pohodništvo, namenjeno vsem nivojem pripravljenosti in motiviranosti. GREM, GREVA, GREMO NA ORLE je projekt s katerim se nagovarja vse ljudi zdravega koraka k rednemu pohajkovanju po Golovcu, Zadvorskemu hribu in vseh ostalih gozdnih obvozih, ki pripeljejo na Orle. Odveč je seveda pripomniti, da v bližino izhodišč pripelje kar nekaj avtobusov LPP, najbližje pa verjetno slavna 13-tka ( npr. v Sostru, Zadvoru, Dobrunjah, Bizoviku, Hrušici). Z akcijo želi društvo okrepiti zavedanje o pomembnosti rednega gibanja v naravi. Običajno zgolj poziv k rednemu gibanju ne zagotovi ustreznega odziva, zato so organizatorji v projekt vnesli malo zdrave tekmovalnosti, pomešane s trmo in vztrajnostjo. Udeleženci naj zakorakajo v ritem redne in zdrave rekreacije preko zbiranja žigov v obdobju enega leta, pri čemer bodo tisti najvztrajnejši, z največjim številom zbranih žigov, nagrajeni. Žig se nahaja v Gostilnici Orle ( Orle 37, 1291 Škofljica) na Orlah. Prav tam lahko vsi zainteresirani pridobite/kupite kartonček za zbiranje žigov. Seveda lahko knjižico za žigosanje pridobite tudi vsak prvi ponedeljek v mesecu na uradnih urah društva.

Bistvena lastnost pobude je prilagodljivost vsakemu posameznemu udeležencu posebej. Zanj je obvezna samo pridobitev žiga, ki se nahaja na Orlah, medtem ko je vse ostalo prepuščeno posameznikovi domišljiji. Kdaj, kako in od kod so vprašanja na katere mora odgovoriti vsak sam, društvo želi zgolj poudariti, da čim večkrat, brez prisile in z užitkom. Vsekakor vas ne glede na izbrano izhodišče, na sprehodih proti Orlam (453 nmv) čaka nekaj svežine na prijetnih gozdnih poteh, s katerimi so prepredeni gozdovi v okolici vasi, ki leži na jugovzhodu Ljubljanske kotline, na koncu južnega grebena Golovec in tik pred njegovim prehodom v Molnik, ki je osrednji hribovski ponos tega konca Ljubljane. Vas sicer sodi k Občini Škofljica, zagotovo pa je blizu tistim Ljubljančanom, ki uživajo v raziskovanju sredogorja v okolici glavnega mesta. Iz vasi se odpira tako razgled na vršace v Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in Julijcih kot tudi na Dolenjsko hribovje.

GREM, GREVA, GREMO NA ORLE: ŠD ZADVOR vabi na redno pohodništvo na Orle ! Preko zbiranja žigov v obdobju enega leta ujemite ritem redne in zdrave rekreacije !