Grem, greva, gremo na Orle – 2018

ŠD Zadvor vabi v letu 2018 PETIČ ZAPORED k rednemu POHODNIŠTVU po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle. Spodbujamo redno in zdravo rekreacijo v neposredni bližini vašega doma. TUDI V LETU 2018 PREKO ŽIGOV DO REDNE REKREACIJE! GREM, GREVA, GREMO NA ORLE Začetek akcije: 01.01.2018 Konec akcije: 31.12.2018  . Oddaja kartončkov: do 10.01.2019  . Podelitev priznanj: januar 2019 ČLANARINA: 10€ PRIDOBI KARTONČEK IN 10% POPUST NA PIJAČO V GOSTILNICI ORLE! V družinah, kjer so v akcijo vključeni starši ali/in stari starši, otroci do 15. leta starosti ne plačajo članarine! KARTONČEK ZA ŽIGE DOBITE V GOSTILNICI ORLE (kjer se nahaja tudi žig) SOČNE VABLJIVOSTI: Orle ležijo na 453 metrov visokem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika, dostopne iz številnih smeri in izhodišč: praktično iz centra Ljubljane po grebenu Golovca, z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice, s severa prek Urha, iz Zadvora, Podmolnika, Bizovika ali Hrušice, za iznajdljive in radovedne pa še po raznih drugih poteh. Iz katerekoli smeri se že povzpnete do cilja, vas čaka svežina na krajšem, ne več kot dvournem, pohodu. Čas vzpona lahko pohodnik poljubno skrajša ali podaljša, saj si smer vzpona in sestopa izbere vsak pohodnik sam, ŠD Zadvor pa dodaja, da so vse pohodniške poti, ki peljejo na Orle primerne za rekreativce vseh starosti. Poleg žiga vas v Gostilnici Orle lahko pričaka okrepčilo ter razgled v vse smeri na okoliške hribe, Barje in del mesta, v jasnem pa do oddaljenih vršacev Kamniških, Karavank in Julijcev. Do Orel se lahko pride peš iz več smeri : iz Brunarice Zadvor po TRIM stezi in naprej do Orel, iz Urha po lepi gozdni poti, iz Bizovika, iz Hrušice, iz Centra preko Golovca, iz Rudnika, iz Podmolnika. Molnik (582 nmv) leži na vzhodnem obrobju Ljubljanske kotline in je hrib, ki v okolici dominira ter pridaja Orlam pravi hribovski karakter. Spada v sklop gričevja, ki prek Rožnika, Ljubljanskega gradu, Golovca in Orel povezuje obronke Polhograjskih dolomitov z Dolenskim gričevjem in Zasavskim hribovjem. Skupaj z omenjenimi izpostavljenimi točkami deli Ljubljansko polje od Ljubljanskega barja in tako tvori naravno pregrado. Molnik na vrhu zaradi poraščenosti v resnici ne zmore navdušiti na način kot to počnejo izraziti razgledniki. A vrh ima svoje atribute, zato ni nobeno presenečenje, da je tako ali drugače oblegan že precej dolgo časa. Kot tak ponuja pohodnikom veliko tako uživaških kot športnih užitkov pri vzponu in sestopu. Z vzponom na Molnik izlet malce pridobi na zahtevnosti, pa tudi časovnica se takoj podaljša za kako uro in pol. Ker so izleti na Orle primerni tako za pohodnike in tekače, kot tudi za kolesarje, je na mestu opozorilo, da z vzajemnim spoštovanjem in upoštevanjem pravila, da imajo počasnejši prednost, udeleženci omogočite mirno sožitje na gozdnih stezah ter prav vsem privoščite uživanje narave, saj je tam zagotovo dovolj prostora za vse strpne rekreativce.