15. 10. 2021 je bil na sporedu VETER V LASEH

V petek 15. 10. 2021 je Športno društvo Zadvor v sodelovanju z OŠ Sostro in s pomočjo Sankukai karate  Ljubljana ponovno pripravilo lokalni dogodek v okviru vseslovenske akcije Veter v laseh –  s športom proti zasvojenosti, ki ga Športna unija Slovenije organizira že vrsto leto.

Z njo v navezi tudi naše društvo vedno znova pripravi dogodek, na katerem poskusi učencem OŠ Sostro približati gibanje v naravi in sicer na način, da jih odpeljemo v bližnji gozd na pustolovščino. Ta pustolovščina je seveda rekreativne narave in se dogaja v točno tistem gozdu na našem koncu, kjer je speljana tudi Trim steza Zadvor. V okviru akcije po njej popeljemo učence od 1. do 5. razreda, jim predstavimo trim vaje ter jih vedno znova presenetimo še kakšno novo dejavnostjo, ki je sicer na druge dni v letu na trm stezi ni mogoče najti. Otroci so se tako letos dodatno spoznali s hojo po vrvi, pri vlečenju vrvi so raziskovali razredno moč, vmes splezali po viseči mreži drevesnim krošnjam naproti in se za nameček pomerili še v ciljanju košare. Kot zadetki kljub jesenskemu vzdušju niso šteli kostanji v košarici, temveč je morala za pravilen zadetek v koš romati žoga. Za rekreacijo spodnjih okončin smo poskrbeli z oviro, ki je promovirala gibanje v predklonu. Ob prihodu v šolo so jih pričakali še karateisti iz Sankukai karate Ljubljana, ki so za vsak razred posebej predstavili eleganco gibanja in kontroliranih gibov.

Konec dneva se je zato spečen kostanj na igrišču še kako prilegel. Za statistiko še povejmo, da je vsak od 300-tih otrok ta dan prehodil vsaj 3 kilometre (toliko je dolga trim steza) ali več. Na poti se je seznanil s pomenom rednega gibanja za zdravje, pravilno uporabo telovadnih postaj na trimu, za povrh pa je še krepil skupnostno sodelovanje v igrah kot so bile zadeni košarico in razredno vlečenje vrvi.

IMG_20211015_085218-2

Image 29 of 29